Hääjuhlien koristelu

Hääjuhlien koristelun suunnittelu on iso osa monen naimisiin menevän parin juhlavalmisteluja. Useimmiten juhlatila itsessään ja parin omat esteettiset näkemykset määrittelevät sen kuinka paljon ja millaisia koristeita tarvitaan. Hääala vastaa huutoon ja tarjoaa lukemattoman määrän kaikenlaisia isoja ja pieniä koristeita ostettavaksi tai vuokrattavaksi. Joskus tuntuu jopa siltä, että tarpeita luodaan sinne missä niitä ei ole. Ekologisuuteen tai minimalismiin pyrkivät parit voivat kokea jopa vaikeaksi pysyä valitsemallaan tiellä, koska kaikkialla on kaikkea ihanaa ja äärettömän tarpeelliseksi sanottua häärekvisiittaa tarjolla.

Häät ovat monelle se elämän THE JUHLA, jossa ei haluta tinkiä mistään. Rakastan seurata överien juhlien suunnittelua ja toteutusta. Se on jotenkin taianomaista. Huolella mietityt kyltit, karkkibuffat, ilmapallokaaret, pöytäkoristeet, photo booth -setit ja lukemattomat valoketjut kutittelevat “enemmän on enemmän” -minua juuri sopivasti. Samaan aikaan en kuitenkaan halua itse sellaisia juhlia. Fakta on myös se, että ulkomailla juhlien järjestely ei ole aivan yhtä helppoa kuin se on kotimaassa. Yhteistä kieltä ei välttämättä ole ja mitään tuntumaa palveluntarjoajien suhteen ei ole valmiina.

Jos koristelua miettii ekologiselta kannalta, rekvisiitan vuokraaminen on parempi vaihtoehto kuin ostaminen. Toki itselle ostettuja koristeita voi myydä netin lukuisilla hääkirppiksillä eteenpäin ja siten koristeille tulee useampia käyttökertoja. Roskiin heittämistä en suosittele kenellekään eli koristeiden tulisi olla sellaisia, että ne kestävät useamman käyttökerran tai niillä olisi jotain järkevää jatkokäyttöä omassa arjessa. Häät, varsinkin isot sellaiset, ovat organisatorinen ponnistus, jossa loppumetreillä moni tuntemani pari sortuu pelkkää väsymystään kertakäyttöratkaisuihin. Se on hyvin inhimillistä, mutta tokikin kertakäyttöisyyttä tulisi välttää.

Ulkomailla häitään juhlivat voivat valita hyvin erilaisista palvelukokonaisuuksistaan itselleen sopivan. Tarjolla on all inclusive -paketteja, joissa kaikki vihkijää myöden tulee palveluntarjoajan kautta. Hääpaikalla on oma hääsuunnittelijansa, joka hoitaa jokaisen yksityiskohdan hääparin toiveiden mukaan. Toinen ääripää on tilanne, jossa hääpari hoitaa kaikki järjestelyt itse. Näiden väliin mahtuu hyvin monenlaisia paketteja. Lienee sanomattakin selvää, että me Sonjan kanssa valitsimme “hoidamme kaiken itse” -kokonaisuuden – meillä ei näet ole mitään kuolemanpelkoa mitä tulee suhteessa projekteihin ja organisoimiseen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki hääjuhlaamme liittyvä koristelu on meidän itsemme järjestettävissä.

Kuva: Ira Aaltonen

Koristelu on ehkä se osio hääjuhlaamme, jota olemme miettineet vähiten. Juhlamme puitteet ovat upeat. Keskiaikainen linna Luoteis-Ranskassa ei välttämättä kaipaa rekvisiittaa juurikaan. Emme ole vuokraamassa pöytiä, tuoleja, astioita tai pöytäliinoja. Linnalla on riittävästi erilaisia pöytiä ja tuoleja, joista voimme rakentaa pihalle kauniin kokonaisuuden. Sama koskee astioita ja laseja. ne eivät välttämättä ole kaikki samanlaisia, mutta se ei haittaa. Pöytäliinoja emme ulos edes halua. Hääillallinen tarjotaan ns. shared plates -tyylillä, jossa jokaiseen pöytään tulevat kaikki ruoat jaettavaksi yhteisiltä lautasilta. Ménu on välimerellinen Pohjois-Afrikkalaisin vivahtein. Tämä tarkoittaa sitä, että suuria kukkalaitteita ei pöytiin edes tarvita.

Linnan host, Josie, on kertonut, että linnan mailta voi kerätä koristeita niin halutessaan. Toki tämä pitää tehdä luontoa kunnioittaen. Ehdotin taannoin Sonjalle, että voisimme kerätä itsellemme kimput hääpäivämme aamuna kuvausten aikana. Uskoisin, että kuvaajamme Laura Karlin pitää tästä ideasta myös. Kimppujen ei tarvitse olla suuret ja näyttävät, vaan meidän näköiset ja itse tehdyt. Olemme koristelujen suhteen edenneet kuten kuvaajat ja keskittyneet ehkä enemmän siihen mitkä asiat näyttävät kuvissa hyviltä. Meille on tulossa 10 m fairy light -seinää ja valokatos pöytien ympärille ja ylle. Ilta pimenee nopeasti ja valot ovat esteettisyyden lisäksi myös tarpeen. Vuokraamme nämä valot paikalliselta yrittäjältä, jonka Josie meille vinkkasi.

Olemme suunnitelleet photo boothia linnan suihkulähteen lähelle (tietenkin, mehän olemme kuvaajia). Taustana toimii linnan upea kiviseinä. Saatamme askarrella jotain rekvisiittaa photo boothia varten, mutta nämä päätökset teemme vasta Ranskassa. Emme aio kuljettaa Suomesta Ranskaan kuin pienen vieraskirjan, suunnittelemani mysteeripelin materiaalit (paperia) ja ehkä jotain muuta pientä ja helposti mukana kulkevaa. Matkatavaroiden painorajoitukset auttavat kummasti karsimaan tarpeita. Meidän täytyy kuitenkin kuljettaa mukanamme hääpukumme, vajaan kuukauden matkan vaatteet ja kosmetiikkatuotteet, ainakin yksi kamera, tietokone, laturit ja x-määrä kenkiä.

Vaikka olosuhteet määrittelevät paljolti häidemme koristeluja, emme varmasti olisi tehneet kovinkaan erilaisia päätöksiä vaikka juhlat olisi järjestetty Suomessa. Perinteet eivät ole meille, kuten ei myöskään suureellinen koristelu. Haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse ja pitää langat käsissämme. Tämä ei sovi kaikille ja se on ihan ok. Jokainen saa tehdä häistään juuri sellaiset kuin haluaa, kunhan tarpeet nousevat oikeasti omasta itsestä eivätkä ne synny ulkopuolisesta painostuksesta.

Previous
Previous

Pariterapiaa ennen hääjuhlaa

Next
Next

Häämessut queer-näkökulmasta