Häämatka ja sen budjetti

Monet tätä blogia lukeneet tietävät, että juhlimme häitämme 7.10.2023 Ranskassa. Teimme jo hyvin varhaisessa vaiheessa päätöksen yhdistää häämatkamme hääjuhlamme kanssa samaan reissuun. Tälle on monia syitä, joista tärkein on matkustamisen minimointi siten, että emme tee erillistä häämatkaa vaan paluumme Suomeen on meidän häämatkamme. Raha kiinnostaa monia ja tässä postauksessa ajattelin jakaa tämänhetkiset suunnitelmamme ja tarkan budjetin.

Kuva: Tinksu Wessman

Sonja rakastaa excel-taulukoita ja hääjuhlamme sekä häämatkamme on taulukoitu uskomattomalla tarkkuudella. Tämä helpottaa sekä säästämistä että matkasuunnitelmien pysymistä realistisena. Koska kyse on häämatkasta, emme lähde reissuun ns. budjettimatkaperiaatteella vaan olemme pyrkineet tasapainottelemaan kustannustehokkuuden ja hemmottelun välillä.

Halusimme lentää mahdollisimman vähän, joten häämatkalle on varattuna vain yksi lento: Helsinki–Pariisi lokakuun alussa. Kuljetamme hääjuhlaa varten muun muassa omat hääasumme ja niiden kuljettaminen junassa olisi ollut kaiken jännityksen keskellä liikaa. Kaikki loput siirtymät tapahtuvat junalla ja viimeinen etappi kuljetaan ruotsinlaivalla.

Matkareitti:

Helsinki–Pariisi: lento Pariisiin ja kaksi yötä Pariisissa hotellissa
Pariisi–Souillac: juna Souillaciin, viikko Château de Rayssessä
Souillac–Lyon: juna Lyoniin ja 3 yötä AirBnB-majoituksessa
Lyon–Interlaken: juna Interlakeniin ja 3 yötä hotellissa
Interlaken–Zürich: juna Zürichiin ja 3 yötä hotellissa
Zürich–Berliini: juna Berliiniin ja 5 yötä hotellissa
Berliini–Tukholma: yöjuna Tukholmaan ja päivä Tukholmassa
Tukholma–Turku: iltalaiva Turkuun ja bussilla kotiin


Majoitukset häämatkalla (poislukien hääjuhlaan varattu linna) kustantavat 2098 euroa.


Lennot maksavat meille 274,02 euroa.
Interrail-passit molemmille maksavat 892 euroa.
Joissain junissa pitää erikseen ostaa paikkaliput ja niihin menee arviolta noin 190 euroa.
Berliinin julkinen liikenne (ns. Berlin Pass) on 100 euroa yhteensä meiltä molemmilta.
Reittimatka Tukholmasta Turkuun on noin 80 euroa.
Muu julkinen liikenne (lähinnä Tukholmassa Central Stationilta satamaan + mahdolliset muut bussi-/laiva-/raitiovaunumatkat) on arviolta noin 50 euroa yhteensä.

Matkustamiseen menee yhteensä 1586,02 euroa.

Häämatkan kaikki matka- ja majoituskulut ovat 3684,02 euroa.

Summa on iso, mutta väitän, että saamme näin matkustaen huomattavasti enemmän irti häämatkastamme kuin siten, että olisimme lentäneet viikoksi pariksi johonkin resortiin täysihoitoon. Tunnustan ensimmäisenä, ettei tällainen matkustaminen ole kaikille sopivaa tai edes mahdollista, mutta meille tämä on juuri oikea ratkaisu. Pääsemme vierailemaan maissa, joissa emme ole koskaan olleet, mutta myös palaamaan kaupunkeihin, jotka ovat meille rakkaita.

Häämatkamme on siis eräänlainen reili – tokikin armottoman keskiluokkainen sellainen. Teimme jo varhain päätöksen, että pyrimme viettämään useamman yön kussakin pysähdyspaikassa ja pätkimään matkustusvälit mahdollisimman lyhyiksi. Olen herkästi uupuva ja tarvitsen paljon lepoa, joten jokaisessa kohteessa on varattu yksi päivä pelkälle akkujen lataamiselle.

Koska excelit eivät lopu, olemme laskeneet myös päiväbudjetin kuhunkin kaupunkiin ottaen huomioon yleisen hintatason. Päiväbudjettiin sisältyvät ruokailut, julkinen liikenne ja mahdolliset museokäynnit (jos mielenkiintoinen museo sattuu lähistöllä sijaitsemaan). Ainut museokäynti, joka on tässä vaiheessa lyöty lukkoon on vierailu Lindt – Home of Chocolate -museoon.

Päiväbudjetti (summa koko ajalta):

Pariisi (2 päivää) 100 euroa
Lyon (3,5 päivää) 350 euroa
Sveitsi (5 päivää) 500 euroa
Berliini (5 päivää) 500 euroa
Tukholma (0,5 päivää) 50 euroa

Olemme laskeneet näihin aika paljon joustovaraa. Meidän ei ole tarkoitus jokaisena matkustuspäivänä syödä kalliissa ravintoloissa tai kuluttaa rahaa muutenkaan holtittomasti. Me molemmat nautimme vieraissa kaupungeissa päämäärättömästä kävelystä ja ihmisten sekä kaupungin elämän seuraamisesta. Olemme myös valmiiksi etsineet kustakin kaupungista parhaat LGBTIQA+ -ravintolat ja muut paikat, joissa voimme halutessamme vierailla. Jos me jonnekin haluamme rahamme kantaa, niin se on ehdottomasti sellaisiin paikkoihin, jotka ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten omistamia ja pyörittämiä.

Suunnitelmat ovat suunnitelmia ja paljon ehtii varmasti muuttua vielä tässä matkan varrella. Se ei haittaa, koska nautimme molemmat suunnittelemisesta ja asioiden organisoinnista. Osataan me myös pitää hauskaa ja jättäytyä virran vietäväksi (mutta toki vasta sitten, kun olemme ensin tehneet suunnitelman vaikka se suunnitelma ei pitäisikään lopulta paikkaansa).

Lämpimästi suosittelemme kaikille, joille se suinkaan on mahdollista, miettimään seuraavaa matkaansa lentokoneen sijaan rautateitse. Junan ikkunasta ehtii nähdä niin paljon enemmän kuin lentokentillä pyörimällä.

Previous
Previous

Häämessut queer-näkökulmasta

Next
Next

Me käytiin maistraatissa!