Ohjeet turvallisempaan tilaan häissä

Hieman taustaa

Aikaisemmassa blogipostauksessani käsittelin turvallisemman tilan periaatteita yleisemmällä tasolla. Voit lukea kirjoituksen täältä. Nyt on aika sukeltaa ihan sinne käytännön tasolle. Olemme miettineet näitä periaatteita nimenomaan hääjuhlakontekstissa. Iso osa periaatteista on yleisiä ja sovellettavissa hyvin erilaisiin tilanteisiin ja osa on spesifejä ja sopivat juuri meidän hääjuhlaamme.

Kuva: Minna Kaitajärvi

Me haluamme, että juhlissamme olisi turvallisempi, inklusiivisempi ja sensitiivisempi tunnelma. Samaan aikaan kannattaa muistaa, että turvallisuus on aina subjektiivinen kokemus ja mitkään ohjeet tai periaatteet eivät takaa turvallisuutta jokaiselle ihmiselle.

Ne kuitenkin, näin kaikille etukäteen kerrottuna, mahdollistavat sen, että jokainen juhliin osallistuva tietää millaisilla säännöillä häissämme pelataan. Kyse on siis pyrkimykseen turvallisuudesta, ei sen absoluuttisesta takaamisesta.

Alla olevia ohjeita saa vapaasti kopioida ja muokata omiin tarpeisiin. Meistä olisi ihanaa, jos tällaisten ohjeiden toimittaminen hääkutsun yhteydessä normalisoituisi.

Turvallisemman tilan periaatteet meidän häissä

Häissämme noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Olemme ottaneet tavaksi kertoa näistä turvallisemman tilan periaatteista jokaisen järjestämämme juhlan tai tilaisuuden yhteydessä, jotta nämä periaatteet hiljalleen myös normalisoituisivat osaksi juhlaperinteitä. Pyydämme teitä tutustumaan näihin etukäteen. Noudattamalla näitä periaatteita, varmistamme yhdessä sen, että tilanne on mukava kaikille vieraille.

  1. Pyri omassa toiminnassasi inklusiivisuuteen ja saavutettavuuteen. Kunnioita muita ihmisiä. Häissä paikalla on ihmisiä hyvin moninaisista taustoista. Olemme paikalla yhdenvertaisina ja juuri sellaisina kuin olemme. 

  2. Pyydä aina suostumus. Jokaisella on oikeus henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen ja itsemääräämiseen. Kysy aina lupa kosketukselle ja kunnioita ihmisten itse määrittelemiä rajoja. 

  3. Meillä jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Älä painosta ketään jakamaan tietoa taustastaan, identiteetistään tai muista ominaisuuksistaan. 

  4. Emme voi välttää oletusten tekemistä, mutta voimme välttää toimimasta tekemiemme oletusten mukaisesti. Älä arvota tai syrji ketään sukupuolen, sukupuolettomuuden, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, uskonnottomuuden, kansallisuuden, alkuperän, kielen, terveydentilan, vammaisuuden, luokan tai muun yksilöön liittyvän ominaisuuden tai syyn perusteella.

  5. Tiedosta oma asemasi ja etuoikeutesi. Reflektoi omaa asemaasi ja mieti millaista valtaa sinulla on käytössäsi. 

  6. Annetaan tila ja ääni niille henkilöille, joita asia koskee. Esimerkiksi transasioissa transihmisillä on etuajo-oikeus keskustelussa. Pysähdy ja kuuntele.

  7. Kunnioita muiden tilaa ja mielipiteitä. Anna kaikille tilaa osallistua vuorovaikutukseen heille sopivilla tavoilla. Älä puhu päälle tai sivuuta ihmisiä. Suhtaudu kommunikaatioon avoimesti ja kannusta muita ihmisiä jakamaan omia ajatuksiaan.

  8. Harkitse mitä aiheita nostat esille keskustelussa. Jos tunnistat aiheesi olevan mahdollisesti triggeröivä, pyydä suostumus aiheen käsittelyyn keskustelukumppaneiltasi.

  9. Auta muita ymmärtämään sinua ja pyri ymmärtämään muita.

  10. Älä kuvaa, videoi tai taltioi hääviikonlopun aikana muita ilman heidän lupaansa. Häistä saa laittaa sisältöä someen, mutta vain kaikkien kuvissa/videoissa näkyvien ihmisten suostumuksella.

  11. Rasismi, ableisimi, läskiviha, homo-, trans-, bi-, lesbo-, queer- ja/tai afobia on ehdottomasti kiellettyä. Jos todistat tämänkaltaista toimintaa häissä, voit kertoa siitä kaasoille. He puuttuvat tilanteeseen välittömästi sellaisella tavalla, joka on sinulle turvallinen.

  12. Älä kommentoi omaa tai muiden kehoa. Kaikenlainen laihdutuspuhe, kehojen koon tai muodon kommentointi tai syömisen kommentointi on ehdottomasti kiellettyä. Paino- ja huolipuhe eivät kuulu hääjuhlaan.

  13. Kaikista tilanteista voi poistua vapaasti. Mihinkään suunniteltuun ohjelmaan ei tarvitse osallistua. 

  14. Osoitamme linnan alueelta myös rauhallisen tilan, jonne voit vetäytyä tarvittaessa. Tilassa ei saa puhua ja se on tarkoitettu hektisen tilanteen aiheuttaman ylikuormituksen tasaamiseen.

Miksi juuri nämä?

Monet näistä periaatteista ovat varmasti ilmiselviä. Ei kai nyt kahden vähemmistöihin kuuluvan ihmisen häissä ole ok pilkata sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä? Ei tietenkään, mutta tämäkin kohta pitää aukikirjoittaa periaatteisiin, koska selkeys on palvelus jokaiselle osallistujalle.

Kehorauha on meille molemmille hyvin tärkeä asia. Meillä molemmilla on historiassamme paljon kokemuksia kehohäpeästä ja valitettavasti myös kehohäpäisystä. Emme halua, että me tai vieraamme joutuvan jännittämään mahdollista ruoka-, keho-, paino- tai huolipuhetta juhlassa, jonka tarkoitus on olla iloinen.

Häissä on tunnetusti ohjelmaa ja vaikka mitään varsinaista pakkoa osallistua ei yleensä ole, ovat ryhmäpaine ja hyvää tarkoittavat “Tuut nyt sinäkin” -kommentit monelle ahdistavia. Halusimme kirjoittaa näihin periaatteisiin auki sen, että mihinkään ei ole pakko osallistua tai jäädä tilanteeseen vastentahtoisesti. Lupa omiin rajoihin on tässäkin kohtaa aukisanoitettu.

Sama koskee rauhallista tilaa. Hääjuhlat ovat kovaäänisiä, kaoottisia, riehakkaita – kaikkea sellaista, joka aiheuttaa aistikuormitusta. Jokaisella vieraallamme on siis meidän antamamme lupa lähteä tilanteista tai vaikka kesken juhlien lepäämään ja me emme loukkaannu siitä. Hiljaisuuden kaipuuta tai lepoa ei tarvitse myöskään meille selittää.

Meidän hääjuhlamme turvallisemman tilan periaatteet lähtevät jokaiselle vieraalle hääinfopostin yhteydessä hyvissä ajoin ennen juhlia. Näin jokaisella on aikaa käydä ne läpi ja pohtia omia ja muiden rajoja. Laitamme nämä ohjeet myös näkyville linnassa – ihan vaan muistutukseksi.

–Tinksu Wessman

Previous
Previous

Vihkiseremonia itse tehden

Next
Next

Turvallisemman tilan ohjeet häihin? Miksi ihmeessä?